Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Wysokie Mazowieckie

p

  • 001_obiekt.jpg
  • 001_wiosna.jpg
  • 002_obiekt.jpg
  • 002_wiosna.jpg
  • 003_obiekt.jpg
  • 003_wiosna.jpg
  • 004_obiekt.jpg
  • 004_wiosna.jpg
  • 005_obiekt.jpg
  • 005_wiosna.jpg
  • 006_obiekt.jpg
  • 006_wiosna.jpg
  • 007_obiekt.jpg
  • 007_wiosna.jpg
  • 008_obiekt.jpg
  • 008_wiosna.jpg
  • 009_obiekt.jpg
  • 009_wiosna.jpg
  • 010_obiekt.jpg
  • 010_wiosna.jpg
  • 011_obiekt.jpg
  • 011_wiosna.jpg
  • 012_obiekt.jpg
  • 012_wiosna.jpg
  • 013_obiekt.jpg
  • 014_obiekt.jpg
  • 015_obiekt.jpg
  • 016_obiekt.jpg
  • 017_obiekt.jpg
  • 018_obiekt.jpg
  • 019_obiekt.jpg

Żywność genetycznie modyfikowana – za czy przeciw?

wykład13.01.2014r. – wykład dr inż. Doroty Nowak, adiunkta SGGW w Warszawie, Wydział Nauk o Żywności, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, dyr. Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP  w Łomży.

 

 

 

  Żywność genetycznie modyfikowana jest to żywność wyprodukowana

z mikroorganizmów, roślin lub zwierząt, które zostały wcześniej ulepszone metodami inżynierii genetycznej. Zalicza się do niej artykuły spożywcze zawierające produkty modyfikacji genetycznej:

  • żywność będąca GMO (np. świeże pomidory i ziemniaki);
  • żywność zawierająca przetworzone GMO (np. frytki mrożone, koncentraty zup z pomidorów);
  • żywność produkowana z zastosowaniem GMO (np. chleb pieczony z zastosowaniem transgenicznych drożdży piwo i inne produkty fermentacji alkoholowej produkowane z zastosowaniem drożdży transgenicznych);
  • produkty żywnościowe pochodne GMO, lecz nie zawierające żadnych komponentów „transgenicznych” (np. olej rzepakowy otrzymywany z transgenicznego rzepaku, cukier

z transgenicznych  buraków).

Żywnością GM nie są natomiast środki wspomagające przetwarzanie żywności i stosowane podczas procesu jej produkcji. Także sama żywność przetworzona za pomocą tego typu środków nie jest uważana za genetycznie zmodyfikowaną. Np. żywnością GM nie jest mleko pochodzące od krowy karmionej genetycznie zmodyfikowaną paszą. To samo dotyczy np. wina i sera wyprodukowanego z użyciem transgenicznych mikroorganizmów oraz miodu otrzymywanego z transgenicznych roślin.

Dotychczasowe wykorzystanie GMO w produkcji żywności było podporządkowane takim celom jak wysoka wydajność i niskie koszty produkcji oraz wydłużona trwałość i lepsze cechy sensoryczne końcowego produktu. Technika rekombinacji DNA pozwoliła uzyskać nowe odmiany roślin odporne na niekorzystne warunki klimatyczno – glebowe, różnorodne infekcje lub niektóre herbicydy. Otrzymano m. in.: transgeniczne ziemniaki o bulwach ubogich w skrobię, lecz bogatych w niskocząsteczkowe cukrowce. Wyhodowano warzywa i owoce wytrzymujące bez uszczerbku dla świeżości, dłuższy okres przechowywania od zbioru do momentu zakupu przez konsumenta. Uzyskano również odmiany winogron i owoców o znacznie mniejszej ilości pestek. Genetycznie zmodyfikowana żywność ma w sobie ogromny potencjał. Naukowcy twierdzą, że jej użycie mogłoby pomóc w rozwiązaniu wielu problemów współczesnego świata, takich jak np. głód panujący

w krajach rozwijających się. Żywność „naturalna” jest bardzo kosztowna i mało wydajna.

Jednak zbyt mocne ingerowanie w geny produktów żywnościowych powoduje wiele zagrożeń dla ludzkiego zdrowia. Żywność mutagenna przeważnie wygląda świeżo, jednak produkt taki ma zupełnie inny smak, zapach i nie posiada także żadnej wartości odżywczej. Co prawda niektóre produkty możemy jeść przez cały rok, jednak sami możemy dojść do wniosku, że chociażby pomidory zimą wyglądają i smakują zupełnie inaczej, niż te kupione latem.

Patrząc na zalety i wady żywności genetycznie modyfikowanej na dzień dzisiejszy nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy i w jakim stopniu powinna być ona udostępniona do powszechnego użytku. Nie można też dać 100% pewności, że żywność ta nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Dlatego tak ważne są dalsze badania oraz ogólnie dostępna informacja na ten temat.

Przed wykładem studenci UTW obejrzeli niezwykle pięknie przedstawioną jasełkę w wykonaniu dzieci

z Przedszkola nr 2.

Alicja Chmielewska

 

Aktualności MOK

  Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska Detektor burzowy Mrągowo LGD  PLIS 


 

Urząd Miasta Wysokie Mazowieckie, ul. Ludowa 15, 18-200 Wysokie Mazowieckie
tel.:  862752592  fax:  862752593                  NIP:    7221002509    REGON:  450010671
Nr rachunku bankowego:    27 1020 1332 0000 1102 0037 5535    IBAN:  PL27102013320000110200375535    SWIFT:  BPKOPLPW