Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Wysokie Mazowieckie

p

  • 001_obiekt.jpg
  • 001_wiosna.jpg
  • 002_obiekt.jpg
  • 002_wiosna.jpg
  • 003_obiekt.jpg
  • 003_wiosna.jpg
  • 004_obiekt.jpg
  • 004_wiosna.jpg
  • 005_obiekt.jpg
  • 005_wiosna.jpg
  • 006_obiekt.jpg
  • 006_wiosna.jpg
  • 007_obiekt.jpg
  • 007_wiosna.jpg
  • 008_obiekt.jpg
  • 008_wiosna.jpg
  • 009_obiekt.jpg
  • 009_wiosna.jpg
  • 010_obiekt.jpg
  • 010_wiosna.jpg
  • 011_obiekt.jpg
  • 011_wiosna.jpg
  • 012_obiekt.jpg
  • 012_wiosna.jpg
  • 013_obiekt.jpg
  • 014_obiekt.jpg
  • 015_obiekt.jpg
  • 016_obiekt.jpg
  • 017_obiekt.jpg
  • 018_obiekt.jpg
  • 019_obiekt.jpg

Rola witaminy C w organizmie ludzkim

Wykład 30 listopadaStudenci UTW z dużym zainteresowaniem wysłuchali wykładu w ramach rządowego programu ASOS 2014 – 2020 i projektu UTW „ Nowy model seniora XXI wieku” wygłoszonego przez p. mgr Magdalenę Kawkę – analityka medycznego, dietetyka  (współpracuje z Fundacją „Polska Róża”).

Poznaliśmy historię witaminy C od Hipokratesa do Ernesta Michalskiego.

Człowiek jest jednym z niewielu gatunków na świecie, który nie syntetyzuje kwasu askorbinowego. Straciliśmy tę umiejętność na drodze ewolucji. Gatunek ludzki wskutek cywilizowania się i rozwoju zaczął spożywać coraz mniej produktów zawierających ten niezbędny do życia kwas. W diecie zabrakło świeżych warzyw i owoców. Choroba wywołana niedoborem kwasu askorbinowego to szkorbut (in. gnilec). Pierwsze wzmianki na temat szkorbutu możemy znaleźć w pismach Hipokratesa, przeczytamy tam również o relacji zachodzącej pomiędzy spożyciem cytrusów a występowaniem objawów tej choroby.

W 1617 r. angielski farmaceuta John Wodall opublikował jeden z pierwszych skryptów dla chirurgów. W rozdziale poświęconym szkorbutowi zaznaczył, że środki do jego zwalczania są ogólnie dostępne – świeże owoce cytrusowe.

Dopiero wiek XX okazał się przełomowy dla szkorbutu, określono jego przyczyny, sposoby prewencji i terapii. Jednym z pierwszych osób, która pochyliła się nad tym tematem był polski biochemik Kazimierz Funk, który wyizolował z pokarmu substancje niezbędne dla zdrowia i życia ludzkiego. To on jest autorem terminu witamina (łac. vita – życie, amina – związek chemiczny z grupą aminową). W 1933 r. doszło do odkrycia magicznego „czynnika antyszkorbutowego”, czyli kwasu askorbinowego – wit, C . Naukowcem, który tegodokonał był węgierski lekarz Albert Szent – Gyorgyi.

Witamina C zaklęta w róży

Podczas II wojny światowej  ludzkość została skazana na skutki niedożywienia. Walkę na tym froncie prowadziła Claire Loewenfeld , dietetyk, doskonała zielarka, zwolenniczka i propagatorka prawidłowego sposobu żywienia .Zalecała spożywanie dużej ilości warzyw i owoców jako źródła bezcennych składników odżywczych. Informację, jak zbierać owoce dzikiej róży (popularnej w Wielkiej Brytanii) rozesłała do osób prywatnych, szkół, szpitali i ochronek. W odpowiedzi na te działania rząd zorganizował ogólnokrajową inicjatywę zbierania i przetwarzania owoców dzikiej róży, źródła substancji odżywczych – głównie witamin w tym olbrzymie ilości witaminy C.

Trzej Różani Muszkieterowie: Jan Milewski, Stefan Mrożewski, Ernest Michalski

W powojennej Polsce odczuwano skutki niedoborów żywieniowych. Wychodząc naprzeciw potrzebom społeczeństwa prof. S. Mrożewski z SGGW w Warszawie przeprowadził badania dotyczące uprawy i przetwarzania róży. Zespół pod jego kierownictwem wykazał duże możliwości wykorzystania róży jako doskonałego źródła witamin i innych składników odżywczych, takich jak polifenole, flawonoidy i karotenidy.

Jednocześnie w Instytucie Badań Leśnictwa inż. J. Milewski specjalizował się w hodowli i selekcji róż owocowych o wysokiej zawartości wit. C.

Edward Michalski postawił wszystko na jedną kartę – na Różę, gdy przyrządzony -  wg zaleceń  Jana Milewskiego – wywar z róży w ciągu tygodnia zlikwidował krwawienia z dziąseł, coś co doskwierało mu przez kilkanaście lat. Zajął się uprawą i przetwórstwem dzikiej róży.

Po kilkudziesięciu latach pracy z różą w 2009 r. założył Fundację „Polska Róża”, która działa pod hasłem „Cała Polska w Różach

Zadaniem fundacji jest uświadomienie społeczeństwa, jak ważne jest spożywanie naturalnej Wit. C, jak istotna jest ona dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu na każdym etapie jego rozwoju.

Iście błogosławione są to owoce, które tak długo musiały oczekiwać na to, by spełnić swoje przeznaczenie dla naszego zdrowia – pozwalają dozować dowolną ilość owocowych witamin każdemu według potrzeb”  Ernest Michalski

Po wykładzie słuchacze zostali poczęstowani prawdziwym rarytasem – naturalnym sokiem z dzikiej polskiej róży wyprodukowanym przez Zakład – Polska Róża Ernest Michalski

Alicja Chmielewska

 

Aktualności MOK

  Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska Detektor burzowy Mrągowo LGD  PLIS 


 

Urząd Miasta Wysokie Mazowieckie, ul. Ludowa 15, 18-200 Wysokie Mazowieckie
tel.:  862752592  fax:  862752593                  NIP:    7221002509    REGON:  450010671
Nr rachunku bankowego:    27 1020 1332 0000 1102 0037 5535    IBAN:  PL27102013320000110200375535    SWIFT:  BPKOPLPW