Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Wysokie Mazowieckie

p

  • 001_obiekt.jpg
  • 001_wiosna.jpg
  • 002_obiekt.jpg
  • 002_wiosna.jpg
  • 003_obiekt.jpg
  • 003_wiosna.jpg
  • 004_obiekt.jpg
  • 004_wiosna.jpg
  • 005_obiekt.jpg
  • 005_wiosna.jpg
  • 006_obiekt.jpg
  • 006_wiosna.jpg
  • 007_obiekt.jpg
  • 007_wiosna.jpg
  • 008_obiekt.jpg
  • 008_wiosna.jpg
  • 009_obiekt.jpg
  • 009_wiosna.jpg
  • 010_obiekt.jpg
  • 010_wiosna.jpg
  • 011_obiekt.jpg
  • 011_wiosna.jpg
  • 012_obiekt.jpg
  • 012_wiosna.jpg
  • 013_obiekt.jpg
  • 014_obiekt.jpg
  • 015_obiekt.jpg
  • 016_obiekt.jpg
  • 017_obiekt.jpg
  • 018_obiekt.jpg
  • 019_obiekt.jpg

Właściwości superowoców – owoców róży pomarszczonej

wykładStudenci UTW z dużym zainteresowaniem wysłuchali wykładu p. Magdaleny Kawki z Fundacji Ernesta Michalskiego – Instytutu Polska Róża.

Na początku dowiedzieliśmy się, że celem Fundacji jest działalność naukowa, oświatowa oraz działalność z zakresu ochrony zdrowia, dobroczynności i pomocy społecznej, upowszechnienie wiedzy o leczniczych i odżywczych walorach roślin, w szczególności owoców dzikiej róży, poprzez propagowanie idei „cała Polska w różach” zmierzającej do rozpowszechniania uprawy roślin i przetwórstwa owoców.

 

 

Krzewy różane występują powszechnie na półkuli północnej, w tym również w Polsce. Popularne odmiany: Rosa Canina i Rosa Rugosa (róża pomarszczona).

Niezwykle ciekawa jest historia róży. O jej właściwościach prozdrowotnych mówiono już w starożytności, a starożytni medycy używali jej powszechnie w swojej praktyce jako lek na wiele dolegliwości. Przez wieki róża tam, gdzie powszechnie rosła , była wykorzystywana w gospodarstwach domowych.

W XX w. podczas II wojny światowej w czasie oblężenia Wielkiej Brytanii, róża została ponownie „odkryta”  i zastosowana jako źródło niezbędnych składników mineralnych i witamin. W okresie powojennym owoce róży były wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

W Polsce w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych XX w. również próbowano rozpowszechnić przetwory z róży jako źródło do witaminizowania społeczeństwa. Od lat osiemdziesiątych hodowlą i przetwórstwem na większą skalę zajmuje się Zakład Polska Róża, a Fundacja Ernesta Michalskiego Polska Róża zajmuje się rozpowszechnianiem wiedzy na temat walorów odżywczych owoców róży. Ernest Michalski stworzył zakład wytwarzający przetwory z róży, która pozwala zachować w trakcie obróbki jak największą ilość witamin i składników odżywczych.

Owoce róży to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł Wit. C. W 100 g owoców zawartość kwasu askorbinowego wynosi 860 mg (w 100 g cytryny 50 mg).

Róża zawiera: polifenole, bioflawonoidy (silne przeciwutleniacze, ochrona Wit. C, ochrona naczyń krwionośnych, działania przeciwmiażdżycowe, ochrona skóry), antocyjany, karotenoidy (beta – karoten, luteina, likopen), witaminy (wit. K, wit. B1, B2, wit. E), galaktolipid (działanie przeciwzapalne,polepszenie ruchomości stawów, łagodzenie bólu).

Sok z róży jest wskazany na każdym etapie życiaze względu nakorzystny wpływ na wiele funkcji życiowych. U seniorów: wzmacnia układ immunologiczny, reguluje procesy starzenia, niszczy wolne rodniki, wzmacnia układ sercowo – naczyniowy, poprawia pracę mózgu, wpływa na dobry nastrój, wzmacnia układ mięśniowo – szkieletowy, chroni narząd wzroku przed chorobami zwyrodnieniowymi – zaćma, jaskra).

Cenne są wszystkie przetwory z róży: syrop, konfitura, marmolada, wino, nalewka, herbata.

Róża może być sadzona nawet na glebach ubogich, piaszczystych.

Wykład uświetniła degustacja soku z róży. Słuchacze otrzymali również bardzo ciekawe broszurki z opracowaniami naukowymi pt. „Śladami Awicenny. Kobieta i jej zdrowie”, wyd. Fundacja Ernesta Michalskiego. Instytut Polska Róża.

Alicja Chmielewska

 

Aktualności MOK

  Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska Detektor burzowy Mrągowo LGD  PLIS 


 

Urząd Miasta Wysokie Mazowieckie, ul. Ludowa 15, 18-200 Wysokie Mazowieckie
tel.:  862752592  fax:  862752593                  NIP:    7221002509    REGON:  450010671
Nr rachunku bankowego:    27 1020 1332 0000 1102 0037 5535    IBAN:  PL27102013320000110200375535    SWIFT:  BPKOPLPW