Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Wysokie Mazowieckie

p

  • 001_obiekt.jpg
  • 001_wiosna.jpg
  • 002_obiekt.jpg
  • 002_wiosna.jpg
  • 003_obiekt.jpg
  • 003_wiosna.jpg
  • 004_obiekt.jpg
  • 004_wiosna.jpg
  • 005_obiekt.jpg
  • 005_wiosna.jpg
  • 006_obiekt.jpg
  • 006_wiosna.jpg
  • 007_obiekt.jpg
  • 007_wiosna.jpg
  • 008_obiekt.jpg
  • 008_wiosna.jpg
  • 009_obiekt.jpg
  • 009_wiosna.jpg
  • 010_obiekt.jpg
  • 010_wiosna.jpg
  • 011_obiekt.jpg
  • 011_wiosna.jpg
  • 012_obiekt.jpg
  • 012_wiosna.jpg
  • 013_obiekt.jpg
  • 014_obiekt.jpg
  • 015_obiekt.jpg
  • 016_obiekt.jpg
  • 017_obiekt.jpg
  • 018_obiekt.jpg
  • 019_obiekt.jpg

Zdrowie seniora

utw„Żyjemy nie po to, by jeść – jemy po to, by żyć”

05. 06. 2017 r. studenci UTW wysłuchali bardzo interesującego wykładu nt. „Dieta dla seniora. Cukrzyca – rozpoznanie i leczenie”, który wygłosił lekarz endokrynolog Marcin Leoniak.

Wykładowca  na początku zwrócił uwagę na to, iż z biegiem lat organizm zaczyna inaczej funkcjonować. Poszczególne układy nie pracują już tak sprawnie, obniża się odporność. Jednak ogólną sprawność można przedłużyć zachowując właściwą dietę.

 

  • W jadłospisie musi znaleźć się nabiał ( źródło wapnia, wzmacnia kości i zęby).
  • Dwa razy w tygodniu należy jeść warzywa strączkowe: fasolę, soję, soczewicę.
  • Potrawy doprawiać ziołami zapobiegającymi wzdęciom: kminkiem, majerankiem, cząbrem.

Seniorzy powinni unikać posiłków ciężkostrawnych, które długo zalegają w żołądku.

Najlepszą formą przygotowywania potraw jest gotowanie, duszenie i pieczenie w folii. Warto zupełnie zrezygnować z czerwonego mięsa, zastępując go drobiem czy mięsem królika.

Aby ułatwić organizmowi proces trawienia, posiłki należy jadać często (5 – 6 x dz. ), ale za to w małych ilościach.

 Należy szczególnie zwrócić uwagę na właściwe komponowanie diety osób starszych:

  • Istotne jest spożywanie białka o wysokiej wartości biologicznej, najlepiej zwierzęcego w postaci chudego nabiału, ryb, białka jaj, mięsa i wędlin.
  • Mięso i ryby powinny być spożywane 3 -4 razy w tygodniu.
  • Ograniczyć podaż cholesterolu, tzn. wykluczyć tłuste mięso, tłuszcze zwierzęce, podroby, żółtko.
  • Produkty powinny zawierać błonnik pokarmowy (główne źródło to: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, brązowy ryż, owies, jęczmień.
  • Ograniczyć podaż cukru rafinowanego, eliminować słodycze.
  • Wprowadzić do diety tłuste ryby, takie jak: śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, halibut.
  • Dostarczać substancje przeciwutleniające, takie, jak: wit. A, C, E, beta – karoten.
  • Należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu – w ciągu dnia osoba starsza powinna wypijać 6 – 8 szklanek płynów.

Druga część wykładu dotyczyła problemu rozpoznawania i leczenia cukrzycy.

Cukrzyca – to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią wynikającą z defektu wydzielania i/lub działania insuliny. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością narządów, zwłaszcza oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Rodzaje cukrzycy: cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, cukrzyca o znanej etiologii, cukrzyca ciążowa. Ok. 80 – 85 % wszystkich pacjentów z cukrzycą stanowią chorzy z cukrzycą typu 2.

Objawy sugerujące utajoną cukrzycę: nawracające zapalenia skóry, zapalenie żołędzi, świąd sromu, grzybica, nietrzymanie moczu, moczenie nocne u dzieci, niegojące się owrzodzenia stopy, zawał serca, choroba naczyniowa mózgu, zaburzenia erekcji, senność, choroba naczyń obwodowych, nieostre widzenie.

Czynniki ryzyka cukrzycy: nadwaga lub otyłość, cukrzyca u krewnych Istopnia,mała aktywność fizyczna, przebyta cukrzyca ciążowa lub urodzenie dziecka o masie >4 kg, nadciśnienie tętnicze (>140/90mm Hg ), dyslipidemia – HDL< 40 mg/dl i/lub stężenie trójglicerydów > 150mg/dl, IGT lub IFG stwierdzone w poprzednim badaniu, choroba układu sercowo – naczyniowego, kobiety z zespołem policystycznych jajników.

Warto pamiętać o tym, że cukrzycy, tak jak każdej chorobie, lepiej zapobiegać niż leczyć.

 

Relacja, Alicja Chmielewska

Zdjęcia, Zbigniew Kaczanowicz

 

Aktualności MOK

  Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska Detektor burzowy Mrągowo LGD  PLIS 


 

Urząd Miasta Wysokie Mazowieckie, ul. Ludowa 15, 18-200 Wysokie Mazowieckie
tel.:  862752592  fax:  862752593                  NIP:    7221002509    REGON:  450010671
Nr rachunku bankowego:    27 1020 1332 0000 1102 0037 5535    IBAN:  PL27102013320000110200375535    SWIFT:  BPKOPLPW